• 09 JUNE 2021
  • Trendler
  • 37 DAKİKA

KVKK Nedir?

KVKK Nedir? KVKK Hakkında Detaylı Bilgilendirme

Sizlere bu yazımızda KVKK nedir, bulunma amacı ve kapsamı nedir, ne zaman yürürlüğe girdi gibi konulardan hızlı bir şekilde bahsedeceğiz. Öncelikle KVKK , kişisel verileri koruma kanununun bir kısaltmasıdır. Teknoloji ile birlikte sanal ortamın tüm insanların hayatına girmesi, “kişisel verileri koruma” adı altında çalışmaları kurumlar, şirketler ve kişiler için oldukça önemli ve kritik bir hale getirdi. Kullanıcılar internet üzerinde gezinirken kişisel verilerin korunması, kişinin toplumda yer edinmesi ve sosyal gelişimini tamamlaması açısından üzerinde düşünülmüş önemli bir konudur. Ancak internet üzerindeki kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunması oldukça önemli bir husus. Ancak internet üzerinde bulunan ve işlem yapan tüm şirketlerin ve kurumların veri güvenliği, mevcut yasal haklarının korunmasıda çok kritik bir konu. TBMM tarafından hazırlanan ve oy birliği ile yasalaşan Kişisel Verilerin Koruma Kanunu, kişisel verileri güvende tutmak adına birden fazla ve önemli düzenlemeler getirmiştir.

Söz konusu üzerinde düşünüldüğü zaman oldukça kritik öneme sahiptir. Ayrıca kanun düzenlemeleri ile aynı zamanda yasal çerçeve, kişilerin veya kurumların yükümlülükleri ve sorumlulukları da açık bir şekilde düşünülüp, belirlenmiştir. Bu taslak çalışması ile kanun, verileri kimin toplayıp toplayamacağı ve toplanan verilerin nerede, ne şekilde veya hangi amaçla kullanılabileceğini açıkça belirtmiştir. Mevcut verilerin ne gibi durumlardan ötürü imha edilmesi ve hızlı bir şekilde yayından kaldırılması ile ilgili sorunlar da bu yasada açıkça belirtilmiş ve kanun üzerinden çözülmüştür. 

KVKK’nın Yürürlük Tarihi

6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunun yürürlüğe 7 Nisan 2016 tarihinde girmiştir. Kanun Resmi Gazete’de ilk olarak bu tarihte yayınlanmıştır. Ancak bundan öncesinde, 24 Mart 2016 tarihinde yasalaşmıştır. İlgili resmi gazeteye buradan ulaşabilirsiniz.

KVKK Kapsamında Yaptırım ve Cezalar

Kişiler internet üzerinde gezerken arka planda neler olduğunun genel olarak farkında değiller. Girdikleri bir sitede arkalarında bıraktıkları verileri bilmedikleri zaman, başlarına istenmeyen olaylar gelebilmekteydi.  Kanunun yürürlüğe girmesi ile durumun ciddiyeti belli oldu. Kişilerin verilerini izinsiz yere kullananlara duruma göre hapis cezaları bile söz konusu olmaya başladı. Kanun, işletme sahiplerine ve kurumlara kullanıcıların özel bilgilerini gereksiz yere kullandığı için ciddi para cezaları getirdi. Kişinin kişisel verileri internet ortamında herşeyden önce geliyor. Söz konusu olayın kurumlara ve kişilere verdiği zarara oranla verilen cezalar çok daha yüksek miktarlardan kesiliyor. 

KVKK Kanunu, kişisel verileri işleyen işletme, kurum ve şirket sahiplerinin yanında resmi kurumlar da dâhil olmak üzere internet ortamında bulunan herkesi kapsıyor. Sanal ortamdaki verileri çalışanlar, müşteri ve ziyaretçilerin verilerini işliyor ve kayıt ediyorsa bu işler KVKK kapmasına girmektedir. Bu kanun kapsamına giren tüm kuruluşlar, Kanunun belirttiği tarih içerisinde kısaltması VERBİS olan “Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi“ yapıya üye olmaları gerekiyor.  VERBİS sistemine kayıt ile işletme ve kurumlar hangi verileri, hangi kanuni dayanakla ve hangi amaçla işleyeceklerini ayrı ayrı göstererek devlete bildirmekle yükümlüdürler.  Bu oldukça önemli bir husustur. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda kanun kapsamında idari para cezası veya durumun daha ciddi olduğu konularda şirketlere veya kurumlarda çalışan ilgililere hapis cezası verilecektir.

Hangi Durumlarda Para Cezası Verilir?

  1. Sicil Yükümlülüğü İhlali kapsamında verilen ceza, 36.000-1.800.00 Türk lirası arasında değişmektedir.
  2. Veri Güvenliği Yükümlülüğü İhlali kapsamında verilen ceza, 27.000-1.800.000 Türk lirası arasında değişmektedir.
  3. Aydınlatma Yükümlülüğünün İhlali kapsamında verilen ceza, 9.000-180.000 Türk lirası arasında değişmektedir.
  4. Kurul Kararlarına Muhalefet kapsamında verilen ceza, 45.000-1.800.000 Türk lirası arasında değişmektedir.

Hangi Durumlarda Hapis Cezası Verilir

İhlal Çeşitleri

  1. Toplanan kişisel verileri hukuka aykırı olarak başkasına verme, yayma veya zorla ele geçirmenin hapis cezası 1-2 yıl arasında değişmektedir.
  2. İznin olmayan kişisel verileri hukuk kurallarına aykırı bir biçimde kayıt etmenin cezası daha fazladır. Böyle bir durum ortaya çıktığı zaman ilgilinin alacağı ceza 1 ile 3 yıl hapis olarak belirlenmiştir. 

Bu cezalar kanunda ayrı ayrı belirtilmiştir. Bu cezaların haricinde, kanunda yer verilen “özel nitelikli veriler” ihlali kapsamında bulunan cezalar ise mevcut cezadan 1,5 kat artmaktadır. Ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) içeriğine göre değerlendirildiğinde ise cezaların 2 kat artırılması istenmiştir. Para cezaları üzerinde ise her yıl enflasyon oranına göre yeniden düzenlenme yapılmaktadır.

KVKK Kapsamında Olmayan İstisna Durumlar

  1. Kişisel verilerin, infaz merciler veya yargı makamları tarafından yükümlülük olmadan işleyebilme haklarının olması.
  2. İfade özgürlüğü bu kanun için özel anlam ifade etmektedir. İfade özgürlüğü kapsamında olduğu için tarih, bilim, sanat ve edebiyat alanlarında kişisel veriler direkt olarak işlenebilir.
  3. Aynı evde veya konutta yaşayan kişiler ile ilgili faaliyetlerine yönelik kişisel verilerin işlenebilir.
  4. Resmi araştırmalar yapmak amacıyla; kanun ile yetki verilmiş kamu kuruluş ve kurumlar, kişisel verileri istatistiksel çalışma yapmak için kullanabilirler.

İletişim Formu

İletişim Formu